Meditatie

Waarom meditatie?

In onze maatschappij, waarin veel mensen steeds drukker en drukker zijn, worden de hersenen voortdurend blootgesteld aan allerlei prikkels en krijgen veel mensen een steeds grotere behoefte aan ontspanning en rust. Meditatie kan hierbij van groot nut zijn. Meditatieoefeningen nodigen je uit om het denken los te laten en bewuster te zijn van alles wat je doet. Hierdoor sta je meer ontspannen in het dagelijks leven.

Wat doe je als je mediteert?

De meeste mensen zijn veranderd van ‘human beings’ in ‘human doings’.  Herken je dat je gewend bent om altijd in actie te zijn? Bij meditatie ga je letterlijk ‘zitten’ met dat wat er is. Je observeert wat zich voordoet en doet daar niets mee.  Je oefent je om niet in je gedachten op te gaan maar om ernaar te blijven kijken. Datzelfde geldt voor emoties en fysieke gewaarwordingen. Bij de meeste meditatieoefeningen speelt het volgen van de ademhaling een grote rol speelt, je kan de adem tellen of benoemen door telkens bijvoorbeeld in op de inademing en uit op de uitademing in jezelf te zeggen. Je kan ook werken met een mantra of een ter afwisseling van het zitten een loopmeditatie (kinhin) doen.

Bij een meditatieve wandeling loop je met je volledige aandacht. Je krijgt tijdens het wandelen aanwijzingen van je docent om je aandacht te richten. Een zitmeditatie kan er ook deel van uitmaken.

Meditatie is vooral geschikt om:

  • je bewustzijn te vergroten
  • in contact te komen met de stilte in je
  • je beter te concentreren
  • tot rust te komen
  • beter te slapen
  • meer in het hier en nu te leven

Het effect van meditatie is dat je bewuster

in het leven staat en minder op ‘de automatische piloot’ leeft.

Meditatieve wandelingen.

Tijdens een meditatieve wandeling loop je met je hele aandacht op een vast punt gericht, bijvoorbeeld het contact dat je voeten maken met de grond. Je krijgt tijdens het lopen telkens nieuwe aanwijzingen waar je je aandacht op kan richten. Wandelen op deze manier is in een groene omgeving wordt door veel deelnemers als zeer speciaal ervaren.

“Uitspraak; ik loop hier vaak maar deze ochtend heb ik een heel nieuw bos gezien!”

Woensdagavond meditatie.  We onderzoeken verschillende meditatietechnieken zoals een geleide fantasie, het werken met een mantra, zen-meditatie en Vipassana uit de Mindfulness methode. Deze lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden die een andere meditatietechnieken willen uitproberen. Instromen is mogelijk.

Tijd:             start 2016

Kosten: 

Datum:

Locatie:       De Veste, Schuilenburg 3, Hoofddorp

Naar inschrijfformulier