Yoga en beperkingen

Yoga en beperkingen

 

Moet je op je hoofd staan?

Bij yoga denken veel mensen aan op je hoofd staan en aan het aannenemen van ingewikkelde houdingen. Wat minder bekend is, is dat je met hatha-yoga oefeningen vooral werkt met je eigen grenzen en dat het niet prestatiegericht is. Je oefent in deze vorm van yoga met de hele aandacht naar binnen gericht, zodat je goed kan voelen waar je grenzen zijn. Zo voorkom je ook dat je over je grenzen heen gaat. Je gebruikt je eigen mogelijkheden optimaal maar forceert niets. Je werkt vanuit de ontspanning.

Ik heb fysieke klachten

Zo kan je ook aan yoga doen met lichamelijke (tijdelijke) beperkingen en hebben ook deelnemers met klachten veel baat bij yoga en meditatie. Je kunt dan denken aan rugklachten, allerlei gewrichtsklachten, fibromyalgie, sportblessures, overgewicht, chronische pijn en andere beperkingen. Pijn levert vaak ook spanning op, als je leert om je niet te verzetten tegen de pijn maar deze te accepteren, boek je al winst. Door op een zachte manier te blijven bewegen, voorkom je dat je lichaam verstijft. Als je lichaam soepeler en onstpannen is, wordt ook je geest rustiger en andersom.

Ik ben geestelijk uit balans

Yoga gaat uit van de eenheid van lichaam en geest. Door te oefenen met de aandacht helemaal in hier en nu en lichamelijk te ontspannen, komt ook de geest tot rust. Meditatie- en ademhalingsoefeningen ondersteunen dit proces. Je leert om niet helemaal op te gaan in je gedachten maar om te observeren. Deelnemers met bijvoorbeeld slaapproblemen, een burn-out, een depressie, adhd of andere aandachtsstoornissen hebben baat bij yoga en meditatie.

Lichaam en geest en chronische aandoeningen

Ik heb een chronische aandoening, hoe ga ik daar mee om? Bij een chronische aandoening is het vaak moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen wat je wil en wat je kan. Omdat je bij yoga goed leert je grenzen te respecteren, kan het je helpen. Je leert om te gaan met weerstanden. Het kan je helpen accepteren dat ‘het is zoals het is’ en je de aandoening hebt.

Wie verwijzen er door? Yoga wordt de laatste tijd meer en meer ingezet om reguliere therapie te ondersteunen. Fysiotherapeuten, psychologen, psychiaters en huisartsen en ook de JeugdRiagg verwijzen regelmatig hun patienten door naar Yoga Hoofddorp.

Vraag je je af of yoga en meditatie iets voor jou kan doen? Bel Rianne Schönhage 06-1386 0917 of mail naar info@yogahoofddorp.nl